Чужди университети търсят български студенти

От тази година българските студенти могат да учат в Холандия на кредит. Досега такава възможност им се даваше само  във Великобритания. Холандското правителство  дава суми, равни на годишната такса в университета, която за бакалавърските

2010-02-03 09:40:17
Чужди университети търсят  български студенти
От тази година българските студенти могат да учат в Холандия на кредит. Досега такава възможност им се даваше само  във Великобритания.

Холандското правителство  дава суми, равни на годишната такса в университета, която за бакалавърските програми е 1670 евро.  Кандидатите трябва да са на възраст под 30 години, когато кандидатстват за пръв път за  студентски заем. Трябва също така да са записани като редовни студенти  в държавно финансиран или държавно акредитиран университет. Необходимо е  да имат и  национален осигурителен номер и  разплащателна банкова сметка в Холандия.

Цените на магистратурите варират от 2000 до 6000 евро, но за тях заеми не се отпускат. Но за сметка на това кандидат-магистрите могат да кандидатстват за стипендии пред правителството.

За първи път Холанддия  отваря бакалавърски програми  на английски език. Доскоро   бакалавърските програми се водеха само на холандски. В магистратурите пък почти всичко е на английски, като има някои уникални предложения за пълни стипендии, свързани предимно с възобновяеми източници и управление на водите.

Голямо удобство за студентите е, че те имат много стажове и де факто си намират работа преди още  да са завършили следването си.

Университети, намиращи се  в  арабския свят вече ухажват български студенти. Университетът  в Абу Даби, който  присъства на образователното изложение, всъщност е филиал на университета в Ню Йорк и таксите му са равностойни на тези в американските университети. Огромно облекчение е, че студентите могат да получат стопроцентови стипендии, които да покрият таксата по обучението им, която  е  40000 долара. Стипендии се отпускат, както за отличен успех, така и за ниски доходи, което означава, че повечето кандидатстващи българи ги получават автоматично, само  заради разликата в стандарта.

Университетът има много специалности без икономическите. За сметка на това студентите могат да учат изкуство, включително фотография,както и дисциплини в областта на биологията и биотехнологията. За пръв път на изложението бе представен и турски ВУЗ, който обучава студенти на турски и английски.

Университетите от Швеция тази година също активно търсят български студенти. Българите учат там безплатно, но пък стандартът там е много висок - за годишна издръжка за сам  човек са необходими 8-9000 евро. Шведите обаче разрешават на студентите да работят на 8-часов работен ден, така че  те  могат със заплатата си да си покриват  разходите.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия